Sprogimas

Lietuvos augalų genetiniai ištekliai iškeliaus į Svalbardo salyno sėklų saugyklą

genetiniaiValstybinė miškų tarnyba (VMT) pasirašė sutartį su Šiaurės šalių genetinių išteklių centru „NordGen“, pagal kurią šis centras saugos vertingiausių Lietuvos augalų genetinių išteklių sėklų kolekciją Svalbardo salyno sėklų saugykloje. Kolekcija šiuo metu rengiama išvežimui, ji bus perduota saugyklai birželio 9 d. Kartu vyksta Aplinkos ministerijos ir VMT atstovai, perdavimo ceremonijoje dalyvaus ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Šis projektas įgyvendinamas kartu su Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje.

Pasaulyje yra apie 1,7 tūkst. augalų genų bankų, kuriuose saugomi maistui ir žemės ūkiui svarbūs augalų genetiniai ištekliai. Šie ištekliai yra svarbūs siekiant išsaugoti juos ateities kartoms, jei kartais šalį netikėtai užkluptų gamtiniai kataklizmai, karai ar kokios nors technogeninės katastrofos, kurios sunaikintų ištisas augalų rūšis. Augalų genų bankuose saugomos sėklų ir kitų genetinių išteklių kolekcijos padėtų jas atkurti.

Tačiau tiek klimato kaita, tiek politiniai sprendimai ir karai kelia grėsmę genų bankams. Pavyzdžiui, Sirijoje, Alepe, augalų genų bankas karo metu buvo sunaikintas. Karo Ukrainoje metu intensyviai naikinama miestų ir regionų infrastruktūra. Šie pavyzdžiai rodo būtinybę saugoti augalų genetinių išteklių sėklų kolekcijas daugiau nei vienoje vietoje. Dėl to šalys pradėjo dubliuoti savo sėklų kolekcijas ir saugoti jas toli į šiaurę nutolusio Svalbardo salyno, priklausančio Norvegijai, sėklų saugykloje. Tai užtikrina vertingiausių genetinių išteklių išsaugojimą kelis dešimtmečius ir sumažina tikimybę negrįžtamai juos prarasti dėl įvairių nepalankių aplinkybių.

„Džiugu, kad Norvegija sutiko priimti ir saugoti Lietuvos sėklas. Į Norvegiją bus vežamos 124 augalų veislių sėklos. Tai ir mūsų sėklų selekcininkų pripažinimas, kurie šiemet kaip tik mini savo veiklos 100-metį“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Svalbardo sėklų saugykloje sėklos saugomos vadinamosiomis „black box“ sąlygomis, tai yra tik sėklas į saugyklą padėjusi institucija gali jas atsiimti. Pavyzdžiui, taip atsitiko 2015 m., kai Tarptautinis žemės ūkio tyrimų sausose vietose centras iš Svalbardo sėklų saugyklos paėmė 38 tūkst. sėklų pavyzdžių ir pasėjo juos Maroke bei Libane, o 2017 m. naujas tų augalų sėklas padėjo atgal į Svalbardo sėklų saugyklą ilgalaikiam saugojimui.

Šiuo metu Svalbardo sėklų saugykloje saugoma per 1 mln. 145 tūkst. augalų sėklų ir kitų genetinių išteklių pavyzdžių, kurie priklauso beveik 6 tūkst. augalų rūšių. Jas saugoti Svalbardo sėklų saugyklai yra patikėję 89 institucijos iš įvairių pasaulio šalių.

Lietuvoje augalų genetinių išteklių išsaugojimu rūpinasi Valstybinė miškų tarnyba. Įstaiga turi ir saugo atskirų žmonijai svarbių augalų genetinių išteklių sėklų kolekciją bei siekia užtikrinti jos saugumą ilguoju laikotarpiu. Dėl to buvo nuspręsta Lietuvos sėklų kolekcijos pavyzdžius patikėti Svalbardo pasaulinei sėklų saugyklai.

Pagal sutartį, kolekcija Svalbardo sėklų saugykloje bus saugoma keletą dešimtmečių. Vėliau sėklų pavyzdžiai turės būti atnaujinti.

Nuotraukos autorius – Matthias Heyde.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode