Sprogimas

Elektros ir elektroninės įrangos atliekos: ką reikia žinoti gyventojams ir jas tvarkančioms įmonėms?

elektrosElektros ir elektroninės įrangos atliekose yra ypač daug įvairių pavojingų cheminių medžiagų ar jų junginių, kurie, jas tvarkant netinkamai, gali patekti į aplinką ir ją užteršti, taip pat pakenkti žmonių sveikatai. Todėl labai svarbu, kad šios atliekos būtų atiduotos leidimus šiai veiklai turintiems atliekų tvarkytojams ir nebūtų ardomos tam neskirtose vietose.

Pasitaiko atvejų, kad atliekų surinkėjai atvykstantys į namus paimti elektros ir elektroninės įrangos atliekų dirba nelegaliai. Atkreipiame dėmesį, kad gyventojai perduodami jiems atliekas privalo prašyti atliekų perdavimą patvirtinančio dokumento, pavyzdžiui, atliekų perdavimo–priėmimo akto, atliekų vežimo lydraščio arba įmonės darbo pažymėjimo. Tai leis įsitikinti, kad atliekos bus sutvarkytos tinkamai.

Primename, kad buitinės technikos ir elektronikos atliekas galima nunešti į bet kurią elektronikos prietaisais ir įranga prekiaujančią vietą, jei tos atliekos yra tokios pačios paskirties, kaip jose parduodami gaminiai. Taip pat elektroninius įrenginius, kurių išoriniai matmenys mažesni nei 20 cm galima palikti didesniuose prekybos centruose esančiose surinkimo dėžėse.

Gyventojai nemokamai elektros ir elektroninės įrangos atliekas gali priduoti didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse ar pristatyti į specialias, gamintojų ir importuotojų įsteigtas, elektronikos atliekų priėmimo vietas.

Buitinę techniką ar kitą nebenaudojamą elektroniką galima atiduoti ir elektronikos atliekas tvarkančioms įmonėms. Jeigu jos turi rinkos vertę, už jas dar ir bus sumokėta. Vilniaus ir Kauno regionų gyventojai elektronikos atliekų gali atsikratyti dar paprasčiau – išsikviesti atliekų  taksi ir jos bus išvežtos tiesiai iš jų namų.

Aplinkos ministerija pažymi, kad šias atliekas surenkančios ir tvarkančios įmonės, prieš išvežant jas iš surinkimo vietų ir įrenginių perdirbti, pirmiausia turi įvertinti galimybę šią elektroninę ir elektros įrangą suremontavus naudoti pakartotinai. Jeigu pačios nevykdo paruošimo naudoti pakartotinai veiklos, turi perduoti šią paslaugą teikiančioms atliekų tvarkymo įmonėms.

Labai svarbu, kad elektros ir elektroninės įrangos atliekos būtų surenkamos atskirai ir nemaišomos su kitomis atliekomis. Jeigu priimant metalo laužą nustatoma, kad jame yra elektros ir elektroninės įrangos atliekų, tokios atliekos turi būti atskiriamos priėmimo metu ir registruojamos priėmimo dokumentuose nurodant kiekį bei atliekų kodą.

Jei elektros ir elektroninės įrangos atliekos yra užterštos pavojingomis medžiagomis ir todėl kelia grėsmę atliekas tvarkančių įmonių personalo saugumui ir sveikatai, turi būti perduodamos pavojingas atliekas tvarkančioms įmonėms.

Elektros ir elektroninės įrangos priėmimo vietos gali būti įrengiamos degalinių, prekybos centrų, parduotuvių, įmonių, organizacijų teritorijose ar patalpose, prieš tai suderinus su savivaldybe, kurios teritorijoje tai planuojama. Tvarka, kaip organizuojama ši veikla, numatyta Savivaldybės organizuojamą komunalinių atliekų tvarkymo sistemą papildančių atliekų surinkimo sistemų diegimo sąlygų derinimo su savivaldybėmis taisyklėse. 

Priėmimo vietos adresas gali būti keičiamas motyvuotu prašymu, suderinus su Aplinkos apsaugos agentūra ir savivaldybe, kurios teritorijoje įsteigta priėmimo vieta.

Svarbu žinoti, kad priėmimo vietoje elektros ir elektroninės įrangos atliekos gali būti nepriimamos, jeigu šiems prietaisams trūksta pagrindinių dalių, jose yra atliekų, nepriskiriamų elektros ir elektroninės įrangos atliekoms ar šios atliekos kelia pavojų darbuotojų sveikatai ar saugumui.

2020 m. buvo sutvarkyta 16,1 tūkst. tonų elektros ir elektroninės įrangos atliekų, iš jų apdorota 12,8 tūkst. tonų, perdirbta –  2,1 tūkst. tonų,  eksportuota – 1 tūkst. tonų, sudeginta – 0,7 tūkst. tonų ir 75,7 tonos paruoštos naudoti pakartotinai.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode