Sprogimas

Užgavėnės namuose arba kaip išvaryti žiemą karantino metu

2021 m. vasario 16 d., antradienį, Lietuvoje bus švenčiamos Užgavėnės. Linksmiausia žiemos šventė šiais metais bus kitokia, tačiau šiauliečiai raginami nenusiminti, nes šventę puikiausiai galima atšvęsti ir neišėjus namų. Kad namuose minima kalendorinė šventė būtų džiaugsmingesnė ir autentiškesnė, Šiaulių kultūros centras paruošė filmuką – šmaikščią instrukciją, kurioje pristatoma, kaip saugiai ir kūrybiškai pasitikti pavasarį ir išvaryti žiemą iš kiemo karantinu metu.

Organizatorius – Šiaulių kultūros centras.

Užgavėnės – siautulingiausia ir smagiausia žiemos šventė, žavinti lietuvių išradingumu, liaudiško humoro grožiu ir tradicijų išlaikymu. Švenčiama likus 46 dienoms iki Velykų, šventė paprastai žymi žiemos pabaigą, kurią lietuviai pasitinka su triukšmu. Tai virsmo šventė, kurios papročiai susiję su žemės žadinimu naujam gyvybės ciklui, žiemos demonų išvarymu, siekiant, kad greičiau atgimtų augalija, o ir pats žmogus atsikratytų jį slegiančių negerovių ir būtų įkvėptas geresniam gyvenimui.

Įprastai lauke organizuodavęs didžiulę Užgavėnių šventę, Šiaulių kultūros centras šiauliečius šiais metais kviečia švęsti saugiai namuose. „Tikrai yra begalė būdų, kaip kūrybiškai Užgavėnes paminėti namų sąlygomis. Nusprendėme Užgavėnių papročius žaidimo forma perteikti vaikams. Todėl paruošėme žaismingą animuotą filmuką, kuriame glaustai pristatome įprastines šventės tradicijas ir jų šventimo alternatyvas. Tikimės, kad tiek vaikams, tiek suaugusiems jis įpūs šventinės dvasios ir įkvėps paminėti Užgavėnes“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Užgavėnėms būdingi pokštai, juokas, šmaikšti nuotaika ir linksmybės, svarbiausia – kad būtų gerai praleistas laikas. Todėl filmuke negailima patarimų, kaip smagiai ir tradiciškai praleisti kalendorinę dieną – kokius žaidimus žaisti su namiškiais, kaip ir kokiomis skanduotėmis išvaryti žiemą iš kiemo, kaip netradiciškai „sudeginti“ Morę ir įgyvendinti Kanapinio ir Lašininio dvikovą namuose. „Pagrindinis šventės akcentas yra kaukės, nes Užgavėnės – persirengėlių šventė.Išgirsite patarimų, kaip lengvai ir unikaliai ją pasidaryti. Prisiminsite, kad reikia skaniai bei sočiai pavalgyti, o galbūt ir sužinosite tradicinio Užgavėnių patiekalo receptą“, – intriguoja organizatoriai.

Nuo senovės tikima, kad kuo triukšmingiau bus atšvęstos Užgavėnės, tuo greičiau pasibaigs žiema ir ateis visų laukiamas pavasaris. Tad Šiaulių ir kitų miestų gyventojai kviečiami nepamiršti paminėti šios žiemos išvarymo šventės, gerai nusiteikti ir pradėti ruoštis jai iš anksto, nes ruoštis tikrai bus ką.

Užgavėnių tradicijas pristatantis filmukas skelbiamas Šiaulių kultūros centro virtualiose platformose – interneto svetainėje, „Youtube“ kanale, „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose, todėl yra prieinamas ne tik šiauliečiams, bet visiems, norintiems nuotaikingai paminėti šią šventę namuose.

Šiaulių kultūros centro iliustr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode