Sprogimas

Vaikams psichikos sveikatos specialisto pagalba teikiama nemokamai

.Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad vaikai nuo gimimo iki 18 metų yra draudžiami valstybės lėšomis, todėl už gydymo įstaigoje jiems suteiktas psichikos sveikatos priežiūros specialistų paslaugas mokėti nereikia. Už tai sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Sveikatos specialistai nuolat atkreipia dėmesį, kad tėvai ir globėjai turi visada rūpintis ne tik fizine, bet ir psichine vaikų sveikata bei raida. Tai labai svarbu, nes vaikai nėra linkę kalbėti apie šias problemas arba patys jų tiesiog nepastebi, tad tuo turi rūpintis suaugusieji. Nors daugelį tų problemų tėveliai sėkmingai išsprendžia, tačiau būna atvejų, kuomet vaiko psichinės sveikatos problemos yra išties rimtos, pernelyg užsitęsusios ir tėvams nepavyksta su jomis susidoroti.

VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Oksanos Burokienės teigimu, tokiais atvejais svarbu laiku kreiptis į gydytojus specialistus, nes kuo anksčiausuteikiama reikalinga pagalba, tuo sėkmingiau vaiko sveikatos problemos gali būti išspręstos.

„Deja, jei yra uždelsiama, net ir mažiausi sutrikimai gali peraugti į rimtas ligas ar net socialines problemas. Pavyzdžiui, smurto protrūkius prieš bendraamžius, nusikaltimus. Svarbu žinoti, kad Lietuvoje tiek vaikų, tiek suaugusiųjų psichikos ligos yra gydomos ne tik vaistais. Prireikus galima gauti ir profesionalias psichologų bei gydytojų psichiatrų paslaugas, kurios irgi yra apmokamos PSDF lėšomis“, – sako O. Burokienė.

Svarbu žinoti, kad prireikus, pirminė psichikos sveikatos priežiūra vaikui gali būti suteikta psichikos sveikatos centre, kur dirba įvairių sričių specialistai. Jų komandą sudaro gydytojas psichiatras, vaikų ir paauglių psichiatras, psichikos sveikatos slaugytojas, socialinis darbuotojas ir medicinos psichologas. Tad jei vaikui reikalinga kelių specialistų pagalba, jis ją gali gauti vietoje.

Norint prisirašyti prie psichikos sveikatos centro, reikėtųnuvykti į polikliniką ar šeimos medicinos centrą, prie kurios yra prirašytas mažasis pacientas. Čia bus pateiktas savivaldybės teritorijoje esančių psichikos sveikatos centrų sąrašas, iš kurio galima pasirinkti norimą centrą ir nuvykus į jį prisirašyti. Kai kreipiamasi į psichikos sveikatos priežiūros įstaigą, prie kurios vaikas yra prirašytas, siuntimas nereikalingas – galioja tokia pati kreipimosi tvarka, kaip poliklinikoje. Tik būtina išankstinė registracija.

Vaikus iki 18 metų privalomuoju sveikatos draudimu draudžia valstybė, tad jiems psichikos sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos nemokamai. Be to, už šias paslaugas mokėti nereikia, jei kreipiamasi į įstaigą, kuri turi sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa. Tėvams ir globėjams reikia žinoti, kad vaikams iki 16 metų paslaugos teikiamos tik su jų atstovų, t. y. tėvų ar globėjų, sutikimu, išskyrus būtinosios medicinos pagalbos paslaugas.

Valstybinės ligonių kasos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode