Sprogimas

Chirurgai išoperavo retos kilmės 13 kilogramų auglį

Klaipėdos universitetinės ligoninės chirurgai išoperavo retos kilmės 13 kilogramų auglį – sarkomą.

Kaip pranešė ligoninė, į ligoninę 61-erių klaipėdietis kreipėsi, kai dėl neaiškių priežasčių jam pradėjo stipriai didėti pilvas. Atlikus pilvo organų kompiuterinę tomografiją, pacientui nustatytas gigantiškas retroperitoninio
tarpo (tarpo tarp pilvo ertmės organų ir stuburo) auglys. 

Trijų chirurgų komanda, vadovaujama Pilvo ir endokrininės chirurgijos skyriaus vedėjo Algirdo Šlepavičiaus, pašalino 13 kilogramų auglį – sarkomą. Per 3,5 val. trukusią operaciją pacientui taip pat pašalinta dalis sarkomos pažeistų organų – blužnis, dalis kasos, kairysis antinkstis ir dalis skrandžio.

Pasak A. Šlepavičiaus, pacientui nustatyta retroperitoninio tarpo liposarkoma išsivysto iš riebalinio audinio ląstelių ir yra itin reta.

„Riebalinio audinio sarkomų dažnis tik 2,5 atvejo 1 milijonui gyventojų. O retroperitoninio tarpo sarkomos dar retesnės – dažnis tik 0,8 atvejo 1 milijonui gyventojų. O tokio dydžio liposarkomų Lietuvoje buvo išoperuota ir aprašyta vos keletas“, – sakė chirurgas.

Sarkoma yra reto tipo piktybinis susirgimas, tačiau jis išsivysto iš jungiamojo audinio ląstelių ir tuo skiriasi nuo vėžio, kuris vystosi iš epitelinio  audinio.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje per metus įprastai iš viso atliekama virš 30 tūkst. operacijų, iš jų – virš 3 tūkst. Pilvo ir endokrininės chirurgijos klinikoje. 

 KUL nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode