Sprogimas

Nustatyta tvarka, kaip trečia doze bus revakcinuojami imunosupresiniai pacientai

revakLietuva yra viena iš pirmųjų Europos Sąjungos šalių, pradedančių trečia vakcinos doze skiepyti didžiausios rizikos pacientus, sergančius onkohematologinėmis ligomis, gaunančius gydymą dėl onkohematologinių ligų, dializuojamus ar po organų transplantacijos, sergančius autoimuninėmis ligomis sergantys, kai jiems taikoma imunosupresinė terapija.

Revakcinacija bus taikoma praėjus ne mažiau kaip 6 mėn. po pilno vakcinacijos kurso. Vakcinacija trečia doze gali padėti sustiprinti silpno imuniteto asmenų atsparumą koronaviruso infekcijai bei sumažinti tikimybę susirgti sunkia COVID-19 ligos forma.

Trečia vakcinos doze vakcinuojami asmenys, kuriems atliktos organų arba kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos, taip pat pacientai, sergantys kraujo ligomis, kuriems taikomas kraujo ligos ar jos komplikacijos gydymas arba toks gydymas baigtas ne seniau kaip prieš 24 mėn. arba aktyviai stebimi dėl kraujo ligos. Trečios dozės sulauks ir galutinės stadijos lėtine inkstų liga sergantys pacientai, kuriems taikoma nuolatinė pakaitinė inkstų terapija (hemodializė ar peritoninė dializė).

Sustiprinančiąja doze asmenys vakcinuojami ne anksčiau kaip po 180 dienų nuo antros dozės, jei buvo skiepijama „Comirnaty“ (gam. „BionTech“ ir „Pfizer“), „Spikevax“ (gam. „Moderna“) ar „Vaxzevria“ (gam. AstraZeneca“) vakcina, o jei buvo pasirinkta „Janssen“ (gam. „Janssen Pharmaceutica NV“) vakcina – praėjus 180 dienų po pirmos ir vienintelės dozės. Sustiprinančiajai dozei visais atvejais šiuo metu bus skiriama „Comirnaty“ (gam. „BionTech“ ir „Pfizer“) vakcina.

Sveikatos apsaugos ministerija kreipėsi į gydymo įstaigas, prašydama paskambinti savo pacientams, kuriems rekomenduojama skiepytis sustiprinančia trečia dozė vakcinos nuo COVID-19. Pacientai taip pat kviečiami būti aktyvūs – artimiausiu laiku nesulaukus skambučio iš sveikatos priežiūros įstaigos, kurioje asmuo gydosi, skambinti patiems ir registruotis savo vakcinai.

Pasiskiepijus trečia doze, apie tai informacija bus generuojama ir Galimybių pase bei ES Skaitmeniniame COVID pažymėjime, jų galiojimo sąlygos nesikeis.

Sprendimas dėl vakcinavimo trečia doze daugelyje Europos Sąjungos šalių vis dar nėra priimtas. Tokia praktika šiuo metu taikoma Liuksemburge, kur trečia vakcinų „Comirnaty“ ir „Spikevax“ dozė rekomenduojama imunosupresiniams pacientams, ypač po transplantacijų. Nuo rugpjūčio 1-os skiepyti trečia doze pradėjo ir Vengrija. Toks skiepijimo algoritmas liepą jau pripažintas ir Izraelyje.

Tikėtina, kad visi kiti norintieji trečia vakcinos doze galės pradėti skiepytis 2021 m. IV ketv. – 2022 m. I ketv.

Naująją tvarką reglamentuojantį teisės aktą rasite ČIA.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode