Sprogimas

Gerinamas kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių prieinamumas pacientams

pagalbosNuo 2023 m. gegužės 1 d. kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių (toliau – kompensuojamosios MPP) specialisto sprendimu bus galima įsigyti anksčiau nei jos turėtų būti pasibaigę, jeigu buvo prarastos dėl pagrįstų priežasčių. Taip pat įsigalios papildomi pokyčiai I tipo cukriniu diabetu sergantiems pacientams – jiems bus galima išrašyti papildomas kompensuojamąsias MPP, skirtas gliukozės kiekiui kraujyje matuoti, jei paaiškės, kad turimos priemonės netinka dėl medicininių priežasčių. Sveikatos apsaugos ministerija inicijavo pokyčius atsižvelgdama į pacientų poreikius. 

„Pasitaiko situacijų, kad pacientai, įsigiję vieną ar kitą medicinos pagalbos priemonę, ją netikėtai praranda dėl gaisrų, vagysčių ar pan. Naują MPP tekdavo įsigyti savo lėšomis. Nuo šiol, esant tokioms situacijoms, gydytojas galės išrašyti naują kompensuojamąjį receptą.

Kita dalis pakeitimų reikšmingai prisidės prie pacientų cukrinio diabeto kontrolės gerinimo. Valstybė kompensuoja modernias gliukozės stebėjimo sistemas, tačiau kai kada įsigijus paaiškėja, kad pacientui ji netinkama. Nuo šiol, tokie pacientai galės toliau naudotis diagnostinėmis juostelėmis gliukozei nustatyti arba kito gamintojo NGKS sistema, gydytojui išrašant naują receptą”, – teigia sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas. 

Šiuo metu asmens sveikatos priežiūros specialistai turi teisę pakartotinai (anksčiau nei nurodyta prieš tai išduotų vaistinių preparatų „Pakanka iki“ data) išrašyti receptą su žyma „Specialisto sprendimu“ tik vaistiniams preparatams.

Naujuoju, nuo gegužės 1-osios įsigaliosiančiu, Receptų rašymo taisyklių pakeitimu (sveikatos apsaugos ministro įsakymas Nr. 112) nustatyti atvejai, kai asmens sveikatos priežiūros specialistas galės išrašyti pakartotinai ir kompensuojamąsias MPP, kol dar pacientas nesunaudojo anksčiau išrašytų kompensuojamųjų MPP:

  1. kai pacientas kompensuojamųjų MPP negali vartoti dėl medicininių priežasčių (nustatytų Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių C sąrašo (toliau – C sąrašas) kompensavimo sąlygose);
  2. kai pacientas jas prarado dėl pagrįstų priežasčių, kaip kad kitų asmenų neteisėta veika, stichinė nelaimė, gaisras, eismo įvykis ar kita.

Asmens sveikatos priežiūros specialistas, pakartotinai išrašydamas kompensuojamąsias MPP, atitinkamai elektroniniame (farmacijos specialistui skirtame pastabų lauke) arba popieriniame recepte turės pažymėti „Specialisto sprendimu“. Popieriniame recepte šią žymą sveikatos priežiūros specialistas turės patvirtinti parašu ir asmeniniu spaudu. 

Nuo 2023 m. gegužės 1 d. taip pat įsigalioja ir C sąrašo pakeitimas, kuriuo nustatomi atvejai, kada gydytojas dėl medicininių priežasčių gali pacientams išrašyti kompensuojamąsias diagnostines juosteles gliukozei nustatyti arba kito gamintojo nuolatinio gliukozės kiekio stebėjimo sistemą, kai jiems jau yra kompensuojamos nuolatinio gliukozės kiekio stebėjimo sistemos išlaidos. Šis pakeitimas suderintas su Lietuvos endokrinologų draugija ir Lietuvos alergologų ir klinikinių imunologų draugija.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode