Parama dėkojame




Buvęs Šiaulių ligoninės vadovas P. Simavičius lieka nuteistas korupcijos byloje

korupcijosApeliacinis teismas buvusį Šiaulių ligoninės vadovą Petrą Simavičių trečiadienį išteisino dėl turto pasisavinimo, tačiau jis lieka pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo bei piktnaudžiavimo.

Teismas nusprendė, kad inkriminuotas turto pasisavinimo epizodas turi būti vertinamas kaip piktnaudžiavimas.  

Panaikinus vieną iš kaltinimų, bausmė P. Simavičiui sušvelninta – anksčiau jam buvo skirta lygtinė pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmė, nauju Apeliacinio teismo nuosprendžiu jam skirta galutinė pustrečių metų bausmė ir daugiau nei 25 tūkst. eurų bauda.

Nuosprendžiu P. Simavičiui uždrausta eiti trejus vadovaujamas pareigas valstybės tarnyboje. 

Kartu su P. Simavičiumi dėl turto pasisavinimo taip pat išteisinti tuometė ligoninės Strateginio valdymo direktorė Aušrelė Šalkauskienė bei Infrastruktūros direktorius Vygentas Jocius. 

P. Simavičius, A. Šalkauskienė ir V. Jocius išteisinti kaip nepadarę veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Teisėsauga turto pasisavinimą šiems asmenims kvalifikavo epizode dėl iš ligoninės darbuotojų surinktų lėšų.

„Teisėjų kolegija nustatė, kad byloje esantys įrodymai neabejotinai patvirtina, kad Petras Simavičius, būdamas Viešosios įstaigos Respublikinė Šiaulių ligoninė generaliniu direktoriumi, siekdamas turtinės naudos, ne vėliau kaip 2005 metų kovo 13 dieną  su Romualdu Juozu Jankumi susitarė, kad už kyšį neinicijuos Šiaulių apskrities viršininko administracijos su Jankaus individualia įmone pasirašytos negyvenamųjų patalpų, kurios yra Šiaulių Respublikinėje ligoninėje, sutarties nutraukimo, ir Jankaus įmonei sudarys palankias sąlygas teikti ritualines paslaugas“, – per posėdį sakė nuosprendį paskelbusi Apeliacinio teismo teisėja Regina Pocienė.

Pasak jos, 2005 metų kovą-spalį per kelis kartus P. Simavičius iš R. J. Jankaus priėmė per 11 tūkst. eurų kyšį.

„Priešingai, nei skunde nurodo P. Simavičius, šios pirmos instancijos teismo nustatytos aplinkybės yra patvirtintos byloje esančiais įrodymais, jie įvertinti nepažeidžiant Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimų“, – sakė teisėja R. Pocienė.

Bylos duomenimis, P. Simavičius, A. Šalkauskienė ir V. Jocius susitarė jiems pavaldiems ir patikimiems darbuotojams skirti priedus prie atlyginimo ir sakyti, kad ligoninės padėtis bloga, kad dalį lėšų reikia skirti reprezentacijai, kad jie dalį priedų grąžintų.

Nuteistieji 2010-2015 metais neteisėtai rinko iš pavaldžių darbuotojų už padidintą darbo krūvį skiriamų ir jiems išmokėtų priedų dalį. Per minimą laikotarpį iš šešių darbuotojų buvo surinkta per 46,8 tūkst. eurų. Surinktus pinigus ligoninės vadovai naudojo savo poreikiams tenkinti.

„Šiais veiksmais jie pažeidė pagrindinius Valstybės tarnybos principus – nešališkai, sąžiningai ir tinkamai vadovaujantis įstatymais atlikti tarnybines pareigas, jomis nesinaudoti asmeninei naudai gauti. Ligoninėje sukūrė savivalės, nebaudžiamumo sistemą, menkino ligoninės autoritetą, piktnaudžiaudami tarnyba, padarė didelę neturtinę žalą Respublikinei Šiaulių ligoninei ir Lietuvos valstybei“, – sakė teisėja R. Pocienė.

Pasak teisėjos, šie nuteistųjų veiksmai anksčiau buvo kvalifikuoti kaip du nusikaltimai – turto pasisavinimas ir piktnaudžiavimas. Apeliacinis teismas nusprendė, kad šie veiksmai turi būti kvalifikuojami tik kaip piktnaudžiavimas.

Apeliacinis teismas, nagrinėdamas bylą dėl 2021 metų sausio Šiaulių apygardos teismo paskelbto nuosprendžio, buvo paskyręs ekonominę ekspertizę, apklausė liudytojus.

Apeliacinio teismo verdiktas įsiteisėjo iškart, tačiau jis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Ši byla buvo atskirta iš 2015 metais STT pradėto didelės apimties korupcijos, lėšų pasisavinimo Šiaulių ligoninėje tyrimo.

Tuometinis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga iš Respublikinės Šiaulių ligoninės direktoriaus pareigų P. Simavičių atleido 2018 metų kovo 1 dieną, iki tol nuo tyrimo pradžios P. Simavičius buvo nuo jų nušalintas.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode