Keliasdešimt žydų gelbėtojų prezidentas apdovanojo Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiais

prezidentArtėjant Žydų genocido atminimo dienai, prezidentas Gitanas Nausėda po mirties apdovanojo 30 asmenų, Antrojo pasaulio karo metais gelbėjusių žydus nuo nacių genocido.

Kaip penktadienį skelbia Prezidentūra, G. Nausėdos dekretu po mirties skirtus Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius tėvų, senelių ar prosenelių vardu atsiėmė apdovanotųjų artimieji.

Pasak šalies vadovo, šie apdovanojimai liudija pagarbą tiems, kurie XX amžiaus viduryje susidūrė su „tamsiausiomis žmogiškosios būties apraiškomis ir liko ištikimi savajai šviesai“.

„Lemtingą akimirką pasirinkę tiesą vietoje abejonės, atjautą vietoje nužmogėjimo, gyvenimo viltį vietoje pražūties, šie Lietuvos žmonės pakeitė ne tik pavienių žydų tautybės žmonių, bet ir jų šeimų, bendruomenių, buvusių, esamų ir dar tik ateisiančių kartų likimus. Savo tvirtu moraliniu apsisprendimu jie įsirašė į Lietuvos ir pasaulio istoriją ir taip tapo nemirtingi“, – Prezidentūros pranešime cituojamas G. Nausėda.

Jo teigimu, tragedija, per Antrąjį pasaulinį karą pareikalavusi šimtų tūkstančių bendrapiliečių žydų gyvybių yra milžiniška ir nepataisoma visos Lietuvos netektis.

Valstybės vadovas linkėjo, kad apdovanotųjų gyvenimo istorijos ir iškalbingi darbai visu ryškumu šviestų pasauliui vėl susiduriant su naujomis blogio jėgų apraiškomis.

Lietuvos žydų genocido atminimo diena minima rugsėjo 23 dieną.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode