Marcinkevičius




Kiniškų maisto papildų platintojai įtariami neapskaitę dalies lėšų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl kinų gamybos „Fohow“ produkciją platinusios bendrovės, įtariama, neapskaitytų dalies lėšų.

Kaip pranešė FNTT, Vilniuje registruota bendrovė per mėnesį parduodavo prekių už daugiau nei 400 tūkst. eurų, tačiau savo apskaitoje įrašydavo, kad po tariamų nuolaidų prekių apyvarta siekė beveik devynis kartus mažiau – 46 tūkst. eurų. Platintojai, sumokėję bendrovei už produkciją grynaisiais pinigais kelis tūkstančius eurų, gaudavo dokumentus, jog jie kainavo kelias dešimtis ar kelis šimtus eurų.

Dalis produkcijos platintojų šia veikla užsiėmė ilgiau nei penkerius metus, buvo subūrę didelį smulkesnių platintojų ir klientų ratą Lietuvoje ir Europos Sąjungos šalyse, rodo tyrimo duomenys. Du Kinijos piliečiai įtariami neapskaitę lėšų, gautų iš prekybos produkcija „Fohow“.

FNTT tyrėjai atliko kratas bendrovės būstinėje, Kinijos piliečių namuose. Paimti 94 tūkst. eurų, jie nebuvo apskaityti bendrovės buhalterijoje. Siekiant užtikrinti galimą civilinį ieškinį, apribotos įtariamųjų asmenų nuosavybės teisės į turtą, kurio vertė siekia daugiau kaip 480 tūkst. eurų.

Kinijoje pagaminti maisto papildai, kosmetikos ir higienos priemonės platintos tinklinės rinkodaros principu: prekes parduodavo tiek bendrovės darbuotojai, tiek joje nedirbantys asmenys. Pavyzdžiui, klientas už kinų žolelių arbatos pakelį sumokėdavo 15 eurų, tačiau realiai bendrovės apskaitoje, pritaikius tariamą nuolaidą, ji kainuodavo 1 eurą. Kaip nustatė FNTT, tokiu būdu, pavyzdžiui, šių metų sausio mėnesį kinų gamybos produkcijos parduota už daugiau nei 400 tūkst. eurų, o bendrovės apskaitoje po nuolaidų prekių apyvarta tesiekė 46 tūkst. eurų.

Pardavinėjamai kinų gamybos produkcijai bendrovė sukūrė sistemą, pagal kurią kiekvienam platintojui buvo suteikiamas vartotojo numeris ir prisijungimo slaptažodis. Naudojantis tokia sistema platintojai galėdavo užsisakyti reikiamą produkciją. Už internetu užsakytas prekes platintojai atsiskaitydavo vadinamaisiais virtualiais pinigais – „Fohow doleriais“, juos užsisakydavo pervesdami pinigus į virtualią bendrovės banko sąskaitą.

Šiais pinigais kredituota prekyba produkcija, o ją pardavus ir klientams atsiskaičius grynaisiais pinigais, į bendrovės apskaitą buvo įtraukiamos dešimt kartų mažesnės sumos. Bendrovės sistemoje kaupti duomenys apie kiekvieno platintojo parduotą produkcijos kiekį, apyvartą, rekomenduotus naujus platintojus.

Platintojai buvo skatinami – gaudavo nuo dešimčių iki kelių tūkstančių eurų. Tokios išmokos galėjo būti neapskaitytos įmonės buhalterinėje apskaitoje. Be to, kai kurie produkcijos platintojai buvo apdovanojami kelionėmis į Kiniją. Tokia išvyka galėjo kainuoti apie 3 tūkst. eurų, kelionių išlaidos apmokėtos bendrovės lėšomis. Kartą per metus į Kiniją ir kitas šalis galėjo vykti nuo 30 iki 60 asmenų, rodo tyrimo duomenys.

Įtariama, kad dalis „Fohow“ produkcijos platintojų šia veikla užsiėmė ilgiau nei penkerius metus, buvo subūrę didelį smulkesnių platintojų ir klientų ratą Lietuvoje ir tiek Europos Sąjungos (ES), tiek kitose šalyse. Tokie platintojai produkciją perka ir parduoda dideliais kiekiais, o didžiosios gautų pajamų dalies, kaip manoma, nedeklaruoja, siekdami išvengti įvairų mokesčių sumokėjimo. Įsigydami produkciją platintojai dažnai prašo bendrovės vadovų, kad sąskaitas ir kitus įsigijimo dokumentus išrašytų mažesnėmis sumomis ar išrašytų kitų fizinių ar juridinių asmenų vardu, o parduotos produkcijos pajamų neapskaito.

Vilnius, lapkričio 8 d. (BNS).

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode