Marcinkevičius




spresPietryčių Azijos šalių lyderiai Indonezijoje renkasi į paskutinį šių metų aukščiausiojo lygio susitikimą, kurį lydi daug nerimą keliančių klausimų – kruvinas pilietinis konfliktas Mianmare, auganti įtampa ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje, ilgalaikė Jungtinių Valstijų ir Kinijos priešprieša.

Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) susitikimai, kurių metu bus taikomos griežtos saugumo priemonės, prasidės antradienį Indonezijos sostinėje Džakartoje.

Į susitikimus paprastai atvykstančio JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) nedalyvavimas dar labiau temdo 10-ies valstybių bloko tradicinio vienybės pademonstravimo foną.

Prieš vadovų susitikimą pirmadienį susirinko ASEAN užsienio reikalų ministrai. Koordinuojantis Indonezijos ministras Mohammadas Mahfudas (Mohamadas Mahfudas), atsakingas už politinius, teisinius ir saugumo reikalus, regiono diplomatijos vadovams sakė, kad jų bendruomenės stiprybei iššūkį meta viena krizė po kitos.

Pasak jo, nepakankama pažanga sprendžiant Mianmaro krizę asociacijai paliko neigiamą pėdsaką. Be to, susitikimo šeimininkų atstovas perspėjo, kad vis didėjanti geopolitinė įtampa ir priešprieša gali sukelti atvirą konfliktą, su kuriuo šis regionas bus priverstas susidurti.

Indonezijos užsienio reikalų ministrė Retno Marsudi sakė, kad bus peržiūrėtas 2021-aisiais vadovų parengtas penkių punktų planas, kuriuo siekiama padėti atkurti normalią padėtį Mianmare.

Po antradienį vyksiančių diskusijų ASEAN valstybių vadovai trečiadienį ir ketvirtadienį susitiks su kolegomis iš kitų Azijos ir Vakarų šalių. Tai bus platesnė platforma, kurioje JAV ir Kinija bei jų sąjungininkės veda įvairias derybas dėl laisvosios prekybos, klimato kaitos ir pasaulinio saugumo. Ji taip yra tapusi jų tarpusavio varžymosi lauku.

Šiuose susitikimuose, įskaitant 18 narių Rytų Azijos viršūnių susitikimą, dalyvauti turi ir Kinijos premjeras Li Qiangas (Li Čiangas). rytų Azijos susitikime jis susitiks su JAV viceprezidente Kamala Harris (Kamala Haris), kuri atskrenda vietoje J. Bideno, ir Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Nors J. Bidenas praleis ASEAN susitikimą, jis dalyvaus Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime Indijoje, o tada apsilankys Vietname, kur sieks stiprinti ryšius su Hanojumi.

Vašingtonas teigė, kad JAV lyderis nenustūmė Pietryčių Azijos bloko į žemesnę geopolitinių prioritetų pakopą, ir paminėjo J. Bideno pastangas stiprinti Amerikos ryšius su regionu.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode