Parama dėkojame




kubosKubos pasiuntinys Vašingtone surengė retą susitikimą su JAV pareigūnais, tačiau akivaizdžios pažangos siekiant išbraukti salą iš juodojo terorizmą remiančių valstybių sąrašo nepadarė, ketvirtadienį pranešė diplomatai.

Šią savaitę Kubos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Carlosas Fernandezas de Cossio (Karlosas Fernandesas de Kosijas) susitiko su Valstybės departamento ir Baltųjų rūmų pareigūnais, atsakingais už Lotynų Ameriką, Brianu Nicholsu (Brajanu Nikolsu) ir Juanu Gonzalesu (Chuanu Gonsalesu), pranešė abiejų šalių diplomatai.

Tai buvo retas aukšto lygio susitikimas Vašingtone, nors kaimynės reguliariai tariasi migracijos ir tarptautinio nusikalstamumo klausimais.

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) buvo atkūręs santykius su Kuba, kurie po Fidelio Castro (Fidelio Kastro) posūkio į komunizmą buvo įšaldyti kelis dešimtmečius, ir 2016 metais surengė vizitą į salą.

Tačiau jo įpėdinis Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pradėjo eiti priešinga kryptimi, o jo administracija vienu iš paskutiniųjų savo veiksmų vėl įtraukė Kubą į terorizmą remiančių valstybių sąrašą, kuriam be jos priklauso tik Iranas, Sirija ir Šiaurės Korėja.

Dabartinis JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) Kubos klausimu elgiasi atsargiai, o po to, kai 2021-ųjų liepą salos valdžios institucijos numalšino retus antivyriausybinius protestus, pasisakė griežtai.

Kubos pareigūnas nenorą išbraukti jo šalies iš juodojo sąrašo apibūdino kaip politinės valios trūkumo prieš 2024-ųjų JAV prezidento rinkimus ženklą.

Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris) sakė, kad B. Nicholsas ir C. F. de Cossio aptarė žmogaus teisių, migracijos ir kitus dvišalius interesus atitinkančius klausimus.

Pasak jo, dėl terorizmą remiančių valstybių sąrašo dar nepriimtas joks sprendimas, apie kurį būtų galima pranešti.

Kovą valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) Kongrese pareiškė, kad administracija neplanuoja išbraukti Kubos iš juodojo sąrašo, kuris sudaro rimtų kliūčių užsienio investicijoms.

D. Trumpo administracija savo sprendimą priėmė nesiedama Kubos su jokiais pastarojo meto teroristiniais veiksmais. Vietoj to ji kaltino Havaną atsisakius išduoti Kolumbijos nacionalinio išsivadavimo armijos lyderius tuometinei dešiniajai vyriausybei Bogotoje.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode