Parama dėkojame




kraujoRusija trečiadienį paragino nedelsiant nutraukti kovas ir kraujo liejimą Azerbaidžano separatistiniame Kalnų Karabacho regione, kuriame daugumą sudaro armėnai.

Maskva, tradicinė galios tarpininkė ginče, sakė, kad jos taikos palaikymo misija Kalnų Karabache evakuoja civilius gyventojus ir teikia medicininę pagalbą.

Azerbaidžanas antradienį pradėjo karinę operaciją separatistiniame Kalnų Karabacho regione, perspėdamas, kad jis „eis iki galo“.

Dėl šios teritorijos Azerbaidžanas ir Armėnija kariavo du karus.

„Dėl smarkiai paaštrėjusios ginkluotos konfrontacijos Kalnų Karabache raginame konfliktuojančias šalis nedelsiant sustabdyti kraujo liejimą, nutraukti karo veiksmus ir apsaugoti civilius“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Buvusios sovietinės Kaukazo valstybės įsitraukusios į kelis dešimtmečius trunkantį ginčą dėl Kalnų Karabacho ir kariavo du karus dėl kalnuotos teritorijos – 10-e dešimtmetyje ir 2020-aisiais.

Per šešias savaites trukusį karą 2020 metais Azerbaidžanas susigrąžino didelę dalį Kalnų Karabacho teritorijų.

Konfliktas baigėsi Rusijai tarpininkaujant sudarytu susitarimu, pagal kurį Rusija dislokavo maždaug 2 tūkst. taikdarių trapioms paliauboms prižiūrėti.

„Dabar svarbiausia skubiai grįžti prie trišalių susitarimų įgyvendinimo aukščiausiu lygiu“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Juose „išdėstyti visi veiksmai, kuriais siekiama taikiai išspręsti Karabacho problemą, nutraukti ginkluotą konfrontaciją ir padaryti viską, kas įmanoma, kad būtų užtikrintos Kalnų Karabacho gyventojų teisės ir saugumas“.

Maskva pridūrė, kad nuo tada, kai buvo dislokuotas regione, Rusijos taikos palaikymo kontingentas „sąžiningai vykdė paliaubų palaikymo ir Azerbaidžano bei Armėnijos kontaktų užtikrinimo užduotis“.

Ankstesniame pareiškime taikdariai teigė, kad jie perkėlė šimtus civilių gyventojų į saugią vietą ir suteikė medicininę pagalbą keliems sužeistiems civiliams, įskaitant vaikus.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode