Parama dėkojame




pavojusUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje įspėjo, kad Rusijos kaimynėms yra iškilęs pavojus, bandydamas įtikinti skeptiškai nusiteikusias besivystančias šalis, kad jos yra suinteresuotos Kyjivo pergale.

„Rusija beveik prarijo Baltarusiją. Ji akivaizdžiai kelia grėsmę Kazachstanui ir Baltijos šalims“, – JT Generalinės Asamblėjos tribūnoje sakė V. Zelenskis.

Kazachstano ir kitų keturių Centrinės Azijos buvusių sovietinių respublikų vadovai Jungtinėse Tautose susitiko su JAV Prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) pirmajame tokio pobūdžio aukščiausiojo lygio susitikime.

J. Bidenas sakė lyderiams, kad Jungtinės Valstijos remia jų suverenumą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą.

„Mano nuomone, šie principai yra svarbesni nei bet kada anksčiau“, – sakė J. Bidenas.

V. Zelenskis taip pat turi susitikti su ne taip draugiškai Ukrainos klausimu nusiteikusiais lyderiais, įskaitant Brazilijos prezidentą Luizą Inacio Lulą da Silvą (Luisą Inasijų Lulą da Silvą), vadinantį save neutraliu tarpininku.

L. I. Lula da Silva JT Generalinei Asamblėjai sakė, jog reikia dirbti, kad atsirastų erdvės deryboms.

Turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas), kuris taip pat susitiks su V. Zelenskiu, sakė, kad šis karas neturės nugalėtojų, o taika neturės pralaimėtojų.

„Mes dėsime daugiau pastangų, kad diplomatijos ir dialogo būdu užbaigtume karą, laikydamiesi Ukrainos nepriklausomybės ir teritorinio vientisumo“, – sakė R. T. Erdoganas.

Generalinėje Asamblėjoje Rusija sulaukė didžiulės kritikos dėl 2022 metų vasarį pradėtos invazijos į Ukrainą, tačiau dėmesį šiam karui kritikuoja besivystančios šalys, manančios, kad tai atitraukia Vakarus nuo kitų neatidėliotinų prioritetų.

„Tai rimtas kaltinimas tarptautinei bendruomenei, kad galime tiek daug išleisti karui, bet negalime paremti veiksmų, kurių reikia imtis, kad būtų patenkinti būtiniausi milijardų žmonių poreikiai“, – sakė Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa (Sirilas Ramafosa), kuris taip pat susitiko su V. Zelenskiu.

V. Zelenskis dar kartą pakvietė pasaulio lyderius prisijungti prie būsimo pasaulinio taikos aukščiausiojo lygio susitikimo, skirto invazijai nutraukti.

„Pirmą kartą šiuolaikinėje istorijoje turime galimybę nutraukti agresiją pagal užpultos tautos sąlygas“, – pareiškė V. Zelenskis, sakydamas kalbą, kurią Vakarų šalių atstovai palydėjo plojimais, nors Generalinėje Asamblėjoje buvo ir daug tuščių vietų.

„Tai reali galimybė kiekvienai tautai – užtikrinti, kad agresija prieš jūsų valstybę, jei ji, neduok Dieve, įvyktų, baigtųsi ne todėl, kad jūsų žemė buvo padalyta“, o išlaikant suverenitetą, sakė jis.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode