Parama dėkojame




Pakuotės užstato klausimas aktualus visiems, o ypač smulkiems verslininkams

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Pakruojo rajono agentūros vedėjas susitiko su rajono verslininkais, kuriems aktuali naujai įsigaliojusi naujovė –vienkartinių pakuočių supirkimo ir atsiskaitymo reikalavimai, kurie taikomi parduotuvėms ir įmonėms.  Seminare taip pat dalyvavo ir valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Pakruojo valstybinės maisto ir veterinarijos atstovės.

Pagal teisės aktų reikalavimus užstato už vienkartines pakuotes sistema privalo būti diegiama visose parduotuvėse, kurių prekybos plotas 300 m2 ir daugiau ir visose kaimo parduotuvėse. Turi būti įrengta automatizuoto surinkimo sistema - taromatai, rankinio surinkimo vietos – maišai, maišų laikikliai, skeneriai ir pan. Didžiausią nerimą ši naujovė kelia mažiesiems verslininkams, nes šalies mastu buvo trukdžių dėl taromatųveiklos pirmosiomis dienomis. Mažieji verslininkai nuogąstauja dėl reikalavimų, kad vienkartinės pakuotės, kuriai taikomi užstato už vienkartines pakuotes sistema, atliekos priimamos, bet užstatas gali būti negrąžinamas jeigu: Jos nepažymėtos užstato už vienkartines pakuotes sistemos taikymą nurodančiu ženklu arba toks ženklas nėra aiškiai matomas ir dėl to jo negalima identifikuoti; Jos nepažymėtos brūkšniniu kodu arba brūkšninis kodas yra pažeistas ir dėl to negalima identifikuoti gamintojo ar importuotojo;Jos nevisiškai ištuštintos;Jų forma yra pakitusi tiek, kad techniškai neįmanoma jų identifikuoti. Tokiu atveju prekybininkai jaučia nerimą, kad vizualiai kai kurių parametrų įvertinti neįmanoma. Be to pakuotes laikant maišuose, jo gali pasižeisti ir pan.

Kadangi naujovė įsigaliojo vasario mėnesio 1 dieną, nusistovėjusios praktikos šiuo klausimu nėra, bet minėti teisės aktų reikalavimai turi būti užtikrinti. Sistemą diegti neprivaloma degalinėse, turguose, kioskuose, viešojo maitinimo įstaigose.

Prekybininkams yra suteiktas trijų mėnesių pereinamasis laikotarpis iki gegužės 1 d. Per šį laiką jie turi teisę parduoti užstato ženklu nepažymėtas pakuotes. Gavus tokią pakuotę, jos grąžinti į taromatą negalima: pirkėjai turi išmesti ją į tam skirtą konteinerį.

Vartotojai turėtų žinoti, kad Vienkartinės gėrimų pakuotės priimamos tos, kurios įsigytos nuo 2016 m. vasario 1 d. ir pažymėtos privalomu ženklu. Iki 2016 m. vasario 1 d. nupirktų gėrimų pakuotės, kurios nepažymėtos užstatą nurodančiu ženklu, nepriimamos į užstato sistemą. Tokias pakuotes reikia išmesti į rūšiavimo konteinerius. Perkant parduotuvėje gėrimus, supakuotus į vienkartinę pakuotę, reikės sumokėti užstato dydį už kiekvieną pakuotę – 0,10 euro. Užstatą už vienkartinę pakuotę galima atsiimti grąžinus pakuotes į priėmimo vietas, kurios įrengtos parduotuvėse arba prie jų.

Užstatą už vienkartinę pakuotę galima atsiimti grynaisiais pinigais arba įsigyti prekių ar paslaugų parduotuvėje, kurioje grąžinta pakuotė. Vietas, kur priimamos pakuotės galima rasti interaktyviame žemėlapyje: www.grazintiverta.lt.

LR AM Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode