Marcinkevičius




Žmonės tiki: naujovė – stovai su kapinių priežiūros įrankiais – įsitvirtins

Artėjant Motinos dienai vis daugiau žmonių skuba tvarkyti artimųjų kapų – valo paminklus, pagerina žemę, sodina gėlių. Nors orai nelepina saule ir šiluma, kapinėse – akivaizdus sujudimas. Ne kiekvienas atsineša reikalingų įrankių, tačiau gali pasinaudoti kapinių priežiūros stovuose esančiais laistytuvais, kibirais, grėbliais, kastuvais, šluotomis. Šį mėnesį pagrindinėse Mažeikių rajono savivaldybės seniūnijų kapinėse pastatyta devyniolika tokių stovų.

„Būdas žemaičių“ Geidžių, Mažeikių ir Laižuvos kapinėse klausė žmonių, ar tokia naujovė jiems priimtina, ar patogu bus naudotis kapinių priežiūros įrankiais.

 

Elvyra Žalkauskienė, mažeikiškė:

– Turiu tvarkyti daug kapų. Į Mažeikių kapines važiuoju dviračiu apie 7 km iš „Poilsio“ sodų, kur gyvenu. Į Laižuvos kapines atvažiuoju mokykliniu autobusiuku. Visada atsiveždavau grėbliuką, kibiriuką. Nelengva, nes man – 74-eri metai...

Prie kapinių įėjimo pastebėjau stovus su įrankiais. Netikėta. Pasidžiaugiau. Savų nebesivežiosiu. Ačiū tiems, kas sugalvojo.

Gražina ir Augustinas Narbutai, auksūdiškiai:

     – Laižuvos kapinėse palaidoti vyro giminaičiai. Prieš Motinos dieną tvarkome kapus – atsivežėme žemių, pasodinsime gėlių. Iš Auksūdžio atvažiavome automobiliu. Visada juo atvykstame. Atsivežame savo grėbliuką, šluotelę, kibiriuką, kastuvėlį.

Pastebėjome kapinėse pastatytą stovą su įrankiais. Pasinaudosime jais, kai reikės. Labai patogus dalykas, ypač tiems žmonėms, kurie į kapines ateina pėsčiomis, atvažiuoja dviračiais.

Daiva ir Elena Goštautienės, mažeikiškės:

– Šiemet mes pirmą kartą Geidžių kapinėse. Stovai su įrankiais – puiki, nuostabi idėja. Pastebėjome tokį stovą jau Mažeikių kapinėse. Atvažiuojame automobiliu, todėl vežiojamės su savimi laistytuvą, kibiriuką, ypač vasarą. Be abejo, pasinaudosime ir stovuose esančiais įrankiais. Norėtųsi tikėti, kad žmonės bus sąmoningi ir neišnešios visko. Idėjos sumanytojai galėtų pasirūpinti, kad stovuose būtų daugiau įrankių, nes tada daugiau žmonių galės jais pasinaudoti. Svarbiausia, kad pasinaudoję nepamirštų padėti į vietą.

Zinaida Pocienė, mažeikiškė:

– Gyvenu netoliese, tad į Mažeikių kapines ateinu pėsčiomis. Turiu prižiūrimų kapų Renave. Ten važiuoju autobusu. Su savimi nešuosi, vežuosi grėbliuką, kibiriuką. Nėra labai patogu.

Yra buvę atvejų, kai iš kaimynų tekdavo skolintis grėbliuką ar laistytuvą. Kartais būtiniausius įrankius palikdavome po krūmeliais...

Stovą pastebėjau tik šiandieną. Be abejo, pasinaudosiu jame esančiais įrankiais. Pagirtinas sumanymas.

Stasys ir Genovaitė Donėlos, mažeikiškiai:

– Neįmanoma tų stovų su įrankiais nepastebėti. Gera idėja. Įrankiai ypač pravers tiems, kurie į kapines atvažiuoja autobusais, dviračiais arba ateina pėsčiomis. Bus lengviau seniems žmonėms. Mes atvažiuojame automobiliu, visada vežamės savo įrankių. Kai nebegalėsime juo atvažiuoti, naudosimės stovuose esančiais įrankiais. Kad tik jų niekas nepavogtų...

Vilhelmina Milvydienė, mažeikiškė:

     – Dažniausiai į Mažeikių kapines atvažiuoju dviračiu iš mikrorajono. Atsivežu savo grėbliuką, kibiriuką. Sudėtinga, tačiau esu pripratusi. Stovuose esantys laistytuvai patogūs. Šauni idėja palengvins kapinių priežiūrą. Nebereikės vežiotis su savimi įrankių. Norėtųsi, kad jų būtų daugiau. Juk atšilus orams vis daugiau žmonių skuba tvarkyti kapų – ravėti, laistyti.

Šis stovas su įrankiais atsirado neseniai. Galbūt yra tokių žmonių, kurie nepastebėjo. Per laiką tokia naujovė taps populiari. Neabejoju.

Kapinių priežiūros stovų su įrankiais pastatymo Savivaldybės seniūnijų kapinėse idėjos iniciatorė Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Irena Macijauskienė pasidžiaugė, kad savivaldybės gyventojai patenkinti tokia naujove ir kad „ilgapirščiai“ nenugvelbė stovuose esančių įrankių. Vicemerė sakė tikinti žmonių sąmoningumu ir sąžiningumu. „Neatmetame galimybės ateityje Savivaldybės seniūnijų kapinių stovuose pastatyti daugiau kapinių priežiūros įrankių, jeigu tik žmonės saugos šį turtą“, – pabrėžė I. Macijauskienė.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode