Parama dėkojame




Vatikano vizija: Jeruzalė kaip susitikimo miestas

miestasŠventasis Sostas sveikina kiekvieną Palestinos ir Izraelio sutaikinimo inciatyvą, jei tik gerbia vietines populiacijas ir abiejų tautų teisėtus reikalavimus. Tačiau kartu kviečia nuoširdžiai pripažinti, kad nūdienos padėtis labai netvari dėl dviejų priežasčių: vidaus politikos problemų ir vis griežtesnės ir kariškai invazinės Izraelio valstybės laikysenos.

Anot arkivyskupo Paulo R. Gallagherio, sekretoriaus, atsakingo už užsienio ir tarptautinių santykių klausimus, Šventasis Sostas giliai įsitikinęs, kad Palestinos ir Izraelio, kaip ir viso Artimųjų Rytų regiono, taika būtų naudinga visai tarptautinei bendruomenei. Būtent todėl Vatikanas sveikina kiekvieną, įskaitant arabų, taikos iniciatyvą. Arkivyskupas kalbėjo rugsėjo 18 d., Niujorke JT generalinės asamblėjos proga surengtame uždarame ministrų lygmens susitikime.

Vatikano sekretorius santykiams su valstybėmis ir tarptautinėmis organizacijomis apgailestavo, kad praėjus trims dešimtmečiams po Oslo susitarimo, leidusio išvysti, kaip atrodytų dviejų valstybių dviem tautoms sprendimas, pasirašymo, dar vis diskutuojama apie Palestinos ir Izraelio konfliktą.

Popiežius Pranciškus ne kartą paragino izraeliečius ir palestiniečius betarpiškai kalbėtis, aptarti klausimus, kurie laikui bėgant tapo sudėtingesni, įskaitant tuos, kuriems, rodos, nėra aiškaus sprendimo, patikino Vatikano diplomatijos vadovas.

Arkivyskupas P. R. Gallagheris, be to, atkreipė dėmesį, kad Jeruzalės miesto administravimo klausimas yra svarbiausias pastoviam ir ilgalaikiam taikos sprendimui. Vatikanui Jeruzalė dėl jos svarbos krikščionims, žydams ir musulmonams yra ne priešpriešos ir pasidalijimo, o susitikimo vieta, kurioje krikščionys, žydai ir musulmonai gali pagarbiai ir geranoriškai gyventi kartu. Šventojo Sosto diplomatijos vadovas paragino susitikimo dalyvius diskusijoje atkreipti dėmesį į Jeruzalę, kaip į Susitikimo miestą, t. y. tarptautinės bendruomenės garantijomis saugomą vietą su specialiu statusu.

Arkivyskupas apgailestavo dėl Jeruzalėje pasikartojančių nepakantumo apraiškų, paminėjo neseniai žydų ekstremistų vykdytus išpuolius, prašė Izraelio vyriausybę pasmerkti tokius veiksmus, bausti pažeidėjus ir vykdyti prevenciją švietimo programomis brolybės dvasioje. (SAK/Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode