Arkivyskupui Gintarui Grušui – naujos pareigos Vyskupų sinode

grusas1Gintaras Grušas, Vilniaus arkivyskupas, išrinktas Vyskupų sinodo generalinio sekretoriato tarybos nariu kartu su kitais vienuolika naujų tarybos narių.

Naujosios Vyskupų sinodo generalinio sekretoriato tarybos rinkimai įvyko spalio 23 d. Romoje vykstančios Vyskupų Sinodo asamblėjos XV kongregacijoje. Tarybai pavesta atlikti esminį vaidmenį įgyvendinant dabartinio sinodo apie sinodiškumą procesą ir parengiant kitą eilinį vyskupų sinodą, iš eilės XVII.

Naująją tarybą sudarys iš viso 17 nariai. Be dvylikos asamblėjos išrinktų narių, kitus keturis paskirs popiežius, o dar vienas, kooptuotas pagal pareigas, bus Romos kurijos prefektas, kurio vadovaujamos dikasterijos kompetencijoje kito eilinio sinodo tema, kurią nuspręs popiežius ir keli jo paskirti vyskupai.

Tarybai, kaip ir Vyskupų sinodo generaliniam sekretoriatui, vadovauja popiežius. Vyskupų sinodo generalinis sekretorius yra kardinolas Mario Grechas.

XV kongregacijoje tarybos nariais išrinkta: vienas Rytų Katalikų Bažnyčių vyskupas (Y. Absi, Antiochijos graikų melkitų patriarchas), vienas Okeanijos vyskupas (T. Costelloe SBD iš Australijos) ir po du vyskupus iš Šiaurės Amerikos (D. Flores iš JAV ir A. Faubert iš Kanados), Lotynų Amerikos (L. Rueda iš Kolumbijos ir J. Azuaje iš Venesuelos), Europos (kardinolas J.-M. Aveline iš Prancūzijos ir G. Grušas iš Lietuvos), Afrikos (kardinolas D. Nzapalainga CSSp iš Centrinės Afrikos Respublikos ir F. Nkea iš Kamerūno) ir Azijos (kardinolas F. Do Rosario iš Indijos ir P. Davidas iš Filipinų).

Naujosios tarybos nariai savo pareigas eis nuo dabartinės asamblėjos pabaigos iki kitos, iš eilės XVII, vyskupų sinodo asamblėjos pabaigos ir, pagal pareigas, bus jos nariai.

Vyskupų sinodo generalinio sekretoriato taryba kartu su Vyskupų sinodo generaliniu sekretoriumi ir pasekretoriumi sudaro Vyskupų sinodo generalinį sekretoriatą. Generaliniam sekretoriatui pavesta rengti ir vykdyti sinodų asamblėjas bei kitus popiežiaus pavestus klausimus.

Sinodo apie sinodiškumą asamblėjos darbai artėja į pabaigą. Po dviejų dienų pertraukos ketvirtadienį ir penktadienį, t. y. spalio 24-25 d., kitą šeštadienį, spalio 26 d., įvyks paskutinės dvi asamblėjos kongregacijos – XVI ir XVII. Jų metų bus pristatytas ir priimtas asamblėjos baigiamasis dokumentas. Sekmadienį, spalio 27 d., popiežius vadovaus Sinodo XVI eilinės asamblėjos uždarymo mišioms Vatikano bazilikoje.

Sinodo XVI eilinėje asamblėjoje dalyvauja du lietuviai vyskupai: Algirdas Jurevičius, Telšių vyskupas, kaip Lietuvos vyskupų konferencijos delegatas, ir Gintaras Grušas, Vilniaus arkivyskupas ir Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas, kaip Europos Vyskupų konferencijų tarybos (CCEE) pirmininkas. 

Aistės Karpytės nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode