Marcinkevičius




Kas penkta Lietuvoje registruojama liga – užkrečiamoji

Minėdamas Pasaulinę sveikatos dieną Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) primena, kad Lietuvoje privalomai registruojamos 82 užkrečiamosios ligos. Jos kasmet sudaro iki 20 proc. visų registruotų ligų Lietuvoje. Vaikai ir darbingo amžiaus žmonės serga dažniausiai.


ULAC duomenimis, 2016 m. Lietuvoje užregistruota 847 112 susirgimų užkrečiamosiomis ligomis, iš kurių didžiausią dalį (95,8 proc.) sudarė sergamumas ligomis, kurios plinta oro lašeliniu būdu, tarp kurių daugumą – 98,2 proc., sudarė sergamumas ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir gripu.

Likusią užkrečiamųjų ligų susirgimų dalį sudarė: per maistą ir vandenį plintančios infekcijos – 2,81 proc., zoonozės – 0,42 proc., lytiškai plintančios infekcijos bei virusiniai hepatitai B ir C – 0,11 proc. ir kitos infekcinės ligos – 0,83 proc.

 Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, įvertinęs epidemiologinę situaciją ir statistinius duomenis, kasmet  parengia leidinį „Sergamumo užkrečiamosiomis ligomis Lietuvoje apžvalga“. Jau išleistas apžvalgas galima surasti čia.
Medikai primena, kad užkrečiamųjų ligų padeda išvengti skiepai, rankų higiena ir atsakingas elgesys.

Išsamios informacijos apie užkrečiamąsias ligas ir jų profilaktiką kviečiame ieškoti interneto svetainėje ulac.lt ir viešose ULAC medikų parengtose paskaitose, kurias surasite čia.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode