Marcinkevičius




Problema – kaimynų nesusikalbėjimas

Į redakciją kreipėsi P. Matulionio g. 7 namo gyventoja dėl pavojingai ore kabančių antrojo aukšto grindų. Pasak moters, pradėjus remontuoti butą ir išardžius lubas, paaiškėjo, jog supuvusi lubų sija, tad buvo norima ją pakeisti. Tada pasirodė, jog antrajame aukšte esančio buto grindys prie sijos pritvirtintos tik putomis ir bet kada gali nukristi, be to, grindys skylėtos: matyti viršuje esantis butas, kuriame gyvena šeima su mažamečiais vaikais.

Kaip tvirtino pirmojo aukšto buto gyventoja, ji kreipėsi į įvairias instancijas, kad būtų imtasi priemonių, norint išvengti pavojaus gyvybėms, jei grindys įlūžtų ir įkristų į pirmąjį aukštą.

 

Niekas negyveno

P. Matulionio g. 7 namo gyventoja „Būdui žemaičių“ papasakojo, kad 2002 m. šiame name jos tėvas įsigijo butą ir tapo bendrasavininkiu. Vėliau namas suskirstytas į butus ir paskirtas administratorius: „Tapome penkių butų savininkais. Kadangi buvo daugiau kaip trys butai, Savivaldybės įsakymu buvo skirtas administratorius UAB „Admituras“. 2006 m. kovo 20 d. name kilo gaisras dėl elektros laidų viršutiniame bute virš mūsų. Kiti žmonės išsikėlė, kiti dar kas kaip, o mes likome gyventi, nes nebuvo galimybės neįgaliam žmogui, mano mamytei, išsikelti. Savivaldybė skyrė lėšų ir buvo apdengtas stogas, toliau mes savo lėšomis, kiek galėjom, apsiramstėm, susiremontavom ir gyvenom. Po gaisro 2006 m. pradėjo išsipirkinėti apdegusius butus ir nuo 2006 m. iki šių metų liepos 12 d. penktame bute niekas negyveno, nedarė nei remonto, nebuvo nei vandens, nei elektros. 2010 m. vasarį buvo kreiptasi į Savivaldybės administracijos direktorių Bronių Kryžių. Surašytas raštas penkto buto savininkams, tačiau niekas nesureagavo. Liepos 12 d. parsikėlė į viršų gyventi šeima. Buto savininkės ar išnuomavo, ar su išperkamuoju mokesčiu, nežinau, kaip. Žinodamos, kad butas avarinės būklės, įleido šeimą su trimis nepilnamečiais vaikais, vienas – mažametis.“

Įvertino būklę

Pasak moters, liepos 7 d. ji kreipėsi į UAB „Admituras“ su prašymu, kad įvertintų buto būklę, kadangi akivaizdžiai jau buvo matyti, kad reikalingas remontas. Administruojančios įstaigos atstovams apžiūrėjus butą, nustatyta, kad turi būti atliekamas perdangos konstrukcijos remontas, kadangi medinės lubų apdailos lentos visiškai supuvusios, dėl puvinio sija visiškai suirusi. Lentų paklotas virš laikančiųjų sijų pažeistas puvinio. Stebimi avarinės būklės požymiai, keliantys pavojų žmonių sveikatai ir gyvybei.

Liepos 20 d. vyko namo gyventojų susirinkimas, kuriame dalyvavo visų butų atstovai. UAB „Admituras“ direktorius Antanas Barvydis priminė apie pagrindinių konstrukcijų problemas. Susirinkime buvo nutarta „perdangos sijų tarp 1-mo ir 5-to butų sutvirtinimą atlikti savo jėgomis (ūkio būdu) susirinkime aptarta tvarka šių butų savininkų pastangomis ir lėšomis“.

Nėjo į kompromisą

Pirmojo buto gyventojos teigimu, 5-ojo buto savininkės nėjo į kompromisą: „Apskambinau projektuotojus, ekspertus, bet, kadangi namas administruojamas ir yra daugiau butų, vieni patys niekur negalėjom kreiptis. Kreipiausi į „Admiturą“ ir gavau atsakymą ieškotis bet kokią firmą. Su „Admituru“ sutarėm, kad „Mažeikių butų ūkis“ suremontuos. Turėjau parašyti prašymą, kad sumokėsiu pusę pinigų ir pakeis siją, kuri jau visiškai supuvusi. Rugpjūčio 2 d. „Butų ūkis“ rangos sutarties nebepasirašė. Eita dėl to pas merą. Paskambino iš „Butų ūkio“ ir kitą dieną pasirašyta tokia pati sutartis, sumokėjau pinigus. Siją pasikeitėm, bet vis tiek esam palikti likimo valiai. Penktas butas nesiruošia prisidėti, jiems neįdomu, kad vaikai gali į grindis kojas įkišti. Su penkto buto savininkais susitarti neįmanoma. Tai turėjo organizuoti „Admituras“ ir išrašyti sąskaitą abiem butams. Aš neprieštaravau, nes man gyvybė svarbiau, tuo labiau tėtis per 80 metų ir su širdies stimuliatoriumi. Mes nieko negalim. Remontas stovi vietoj“.

Remontuoti gali

      UAB „Admituras“ direktorius A. Barvydis, komentuodamas padėtį P. Matulionio g. 7 name, akcentavo, jog situacija yra tokia, kad kaimynai tarpusavyje nesišneka: „Tai pati blogiausia situacija. Reikėtų sėsti, pasikalbėti ir susitarti, kaip eksploatuoti pastatą, nes juk jiems gyventi. Namas visą laiką buvo vienbutis, bet prieš kažkiek laiko gyventojai tarpusavy susipyko ir taip išėjo, kad dabar yra penkių butų namas, patyręs gaisrą. Savivaldybė įdėjo nemažus pinigus, stogą apdengė, apšiltino, o kaimynai kaip nesikalba, taip nesikalba. Taip besipykdami pasiprašė būti administruojami. „Admituras“ paskirtas administratoriumi, bet ir dabar tebevyksta bevaisės diskusijos. Situacija tokia, jog 1-mo buto gyventoja pradėjo ardyti pakabinamas lubas ir pamatė, kad yra papuvusi sija. Sukvietėme susirinkimą ir priėmėme bendrą sprendimą, kad 1-mas ir 5-tas butai kartu pakeis siją. 1-mo buto savininkai buvo susiradę vienus rangovus, paskui kitus ir pasikeitė siją. Patys žmonės matė, kokia padėtis. Galėjo patys kviestis ekspertus, bet patys ir turėjo jiems mokėti. Mes turime organizuoti sprendimus, bet ne savo lėšomis kažką daryti. Buvo priimtas solidarus sprendimas ir tų butų savininkai turėjo susitarti. Nebent nesusitarus galėjo kviestis ekspertus, bet jų paslaugos kainuoja kelis šimtus eurų. Būtų kvailystė kviestis, nes per daug akivaizdu, kad reikia siją keisti.

      Pasak bendrovės vadovo, 1-mo buto savininkams dabar daryti remontą nėra jokių kliūčių: „Sija pakeista, sutvirtinta. Gali remontuoti. Kaip kaimynai tarpusavy aiškinsis dėl išlaidų, dabar jau jų reikalas. Čia ne techniniai dalykai, o socialiniai ir jie patys turi aiškintis, ar per teismą, ar dar kažkaip.“

Atsakingi dabartiniai gyventojai

      Pasak A. Barvydžio, 5-ame bute dabar gyvena šeima, kuri su savininkais Registrų centre įregistravo išperkamosios nuomos sutartį, pagal kurią dabartiniai gyventojai privalo „atlikti visus butui priklausomus darbus“.

     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode