Marcinkevičius




Viekšniuose vyksta jubiliejinė keramikos stovykla

 Nuo rugpjūčio 1 d. Viekšnių Vinco Deniušio meno mokykloje renkasi keramikos meno mėgėjai. Čia vyksta jubiliejinė – 10-oji – stovykla-seminaras „Viekšnių puodininkystė. Vakar–dabar–rytoj“, kurioje įvairaus amžiaus viekšniškiai ir iš kitur atvykę gilinasi į keramikos paslaptis, mokosi lipdyti, žiesti, savo darbus pristato visuomenei.

Puoselėja tradicijas

Pasak stovyklos vadovo, mokytojo Vitalijaus Baltučio, stovyklos tikslas išlaikyti gilias keramikos tradicijas turinčių Viekšnių kultūrinį savitumą; skatinti visų socialinių grupių žmonių kūrybą bei tradicinių amatų puoselėjimą; skatinti jaunų žmonių kūrybą, užimtumą, tradicijų pažinimą bei tęstinumą.

„Viekšniai žinomi kaip senas keramikų mietas, tačiau senosios kartos meistrai išeina anapilin, o jaunoji karta neperima senųjų tradicijų, tad vienas iš tikslų yra sudominti jaunimą keramika, jos tradicinėmis formomis, kūrimo procesu, tikintis, jog atsiras šio amato perėmėjų, keremikos kūrybiško plėtojimo menininkų, – pasakojo V. Baltutis. – Kasmet mus aplanko nejgaliųjų grupė iš Mažeikių „Vilties erdvės“. Esame sulaukę dalyvių iš Akmenės, Tryškių, Kaunatavo, Mažeikių, Kauno, Vilniaus, Latvijos, Anglijos. 9 metų patirtis rodo, kad šios stovyklos programa reikalinga tai daliai visuomenės, kuri neabejinga kultūriniam gyvenimui, Viekšnių regiono kultūrinio savitumo išlikimui, turinčiai gilų senųjų tradicijų pajautimą. Tai patvirtina jau kelerius metus egzistuojantis laisvanoriškas keramikų būrelis, kuriantis unikalius dirbinius.“

Vadovo teigimu, šiemet jau 10-tus metus tebetęsiama dirbinių gamyba, remiantis senųjų Viekšniu meistrų tradicijomis, bendraujama su dar esančiais šio senojo amato meistrais bei stengiamasi sukurti salygas, leidžiančias pajusti kūrybos džiaugsmą meniškos sielos žmonėms.

Susipažįsta su procesu

V. Baltutis tikino, jog stovyklos programa sudaryta taip, kad būtų matomas viso keramikos dirbinio sukūrimo procesas: „Susirinkę į stovyklą, pirmiausia peržiūrime dokumentinius-mokomuosius filmus apie Viekšnių puodininkystę ir raugo keramiką. Jau turime du Viekšniuse sukurtus filmus: „Puodininkystė Viekšniuose“ (2013) ir „Raugo keramika“ (2015). Vėliau ruošiame molį, jį minkome, o parsinešę vietinio molio, jį pirmiausia valome, po to minkome. Toliau formuojami dirbiniai pasirinktais būdais (lipdymas, žiedimas, liejimas, štampavirnas). Pirmiausia dirbame su tradicine keramika, vėliau ruošiame darbus juodosios keramikos degimui, o artėjant tradicinei „Molio šventei“, ruošiame raugo keramikos dirbinius, kurių degimą demonstuojame šventės metu.“

Dalyvauja ne pirmą kartą

      Pasak stovyklos vadovo, 9-erius metus pavyko gauti finansavimą pateikus projektus įvairioms instancijoms, o šiemet stovyklai finansavimo negauta, tačiau dalyvių, mokytojo V. Baltučio ir Vinco Deniušio meno mokyklos direktoriaus Vitalio Lizdenio entuziazmo dėka jubiliejinė stovykla gyvuoja. Joje susirenka ir dirba apie 20 dalyvių, kurių dauguma yra nuolatiniai stovyklos, keramikos būrelio dalyviai.

      „Man patinka lipdyti, žiesti. Reikia sugalvoti, ką nori iš molio gabalo padaryti, ir tada bandai. Ne visada pasiseka, bet tada darai vėl iš naujo, – sakė viena iš stovyklos dalyvių, čia praleidžianti jau ne pirmą vasarą. – Dar labai patinka bendravimas su kitais. Be to, šventėje demonstruojame savo darbus, juos pardavinėjame.“

      Jaunajai stovyklautojai pritarė ir kiti dalyviai, sakydami, jog jiems įdomus ne tik pats darbo procesas, bet ir bendravimas.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode