Marcinkevičius




Kinai perka Kauno elektrinę ir degins dujas

 

Derybos dėl kinų investicijų į Kauno termofikacinę elektrinę – finišo tiesiojoje. Paaiškėjo, kad kinai į didžiausią miesto elektrinę, kuri gamina šilumą ir elektrą, investuos 127 milijonus eurų. Joje bus deginamos dujos, o anglių variantas galutinai atmestas.

Kaip 15min teigė KTE atstovas spaudai Arūnas Armalis, investicijų dydis iki šiol nebuvo žinomas, nes nebuvo apsispręsta, koks kuras bus deginamas. Po šio sprendimo turėtų sekti akcijų pirkimo pardavimo sutartis. Kinai siekia įsigyti 50 plius viena akcijų paketą. Šiuo metu didžiausia Kauno elektrinė priklauso UAB „Clement Power Venture“, kurią valdo verslininkas Rimandas Stonys.

Praėjusį šilumos sezoną, priklausomai nuo mėnesių, KTE gamino 30-50 proc. šilumos, reikalingos miestui. Investavus kinams šilumos gamyba Kauno elektrinėje tebus tik antras produktas. „Svarbiausia bus elektros gamyba“, – paaiškino A.Armalis.

Beje, KTE gali pirkti ir suskystintas dujas iš „Independence“. Elektrinė ilgą laiką buvo „Gazprom“ nuosavybė, todėl buvo deginamos tik rusiškos dujos.

Elektrinės pranešime spaudai teigiama, kad Energetikos ministerija jau Kauno termofikacijos elektrinės modernizavimo plėtros projektą. Pagal jį ketinama modernizuoti gamtinių dujų katilus, pastatyti naują kombinuoto ciklo dujų turbinos bloką.

,,Džiugu, kad Energetikos ministerija KTE mato energetikos sistemos dalimi. Tai gera naujiena ir realus pirmasis žingsnis esminiam elektrinės atnaujinimui. Su partneriais esame pasidalinę darbais – mes rūpinamės dokumentų procedūromis, partneriai – techiniais modernizavimo klausimais. Darbai vyksta pagal suderintus terminus”, – pranešime spaudai sako KTE generalinis direktorius Evaldas Paulavičius.

Pasak jo, planuojama, kad Kauno TE gamins kasmet apie 500 GWh elektros energijos. Elektra, pagaminta naujame bloke bus pardavinėjama rinkos sąlygomis.

Primename, kad praėjusių metų lapkritį Pekine buvo pasirašytas susitarimas dėl bendradarbiavimo su Pekino energetikos investicijų holdingu (BEIH). Bendradarbiavimas su kinais prasidėjo analize, koks kuras būtų tinkamiausias modernizuojant KTE – biokuras, anglis ar dujos. Po išsamių skaičiavimų pasirinktos gamtinės dujos.

Planuojamas projekto atsipirkimo laikas – nuo 10 iki 12 metų. Jeigu viskas ir toliau vyks pagal nustatytus terminus, įgyvendinimo darbai elektrinėje prasidės 2017 metų pirmą ketvirtį.

Marius Jokūbaitis / 15min.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode